Om du ikke finnes får du ikke åpnet en bankkonto

  • 14.03.2014 kl.09:17 i Blogg

På den femte dagen av temauka her på bloggen skal jeg skrive litt om UROs hovedtema dette året og hvilken tilknytning det har til GMW. For URO har i år valgt å ha temaet fødselsregistrering som fokusområde. Dette er en viktig sak som lett kan knyttes opp til et menneskes økonomiske rettigheter og muligheter.

I mange land er det nemlig slik at du ikke får lov til å åpne en bankkonto om du ikke har papirer på hvem du er. Uten en bankkonto kan det være vanskelig å holde styr på inntektene sine og hvor mye penger man har. Det kan også være vanskelig å få seg arbeid for de som ikke er fødselsregistret, fordi du ikke offisielt eksisterer. På denne måten er det også lett å utnytte mennesker til å gjøre harde jobber med dårlige arbeidsvilkår og verken arbeidssikkerhet eller lønnssikkerhet. Om de opplever å bli utnyttet økonomisk eller fysisk på arbeidsplassen kan de heller ikke rapportere det, fordi de ikke har noen rettsikkerhet.

 I tillegg til at fødselsregistrering er UROs hovedtema dette året har også Plan et stort fokus på dette området. Plan har en kampanje kalt Count Every Child som nettopp går på at alle barn skal bli registrert ved fødselen. Her er en kampanjevideo fra Plan USA:

comments powered by Disqus